„Şcoala Sociologică de la Bucureşti şi întregirea statului român”- Conferinţa din 27 Martie 2015 de la Institutul de Sociologie al Academiei Române

Picture 041Pe 27 martie a avut loc la Institutul de Sociologie al Academiei Române conferinţa despre Centenarul Unirii: „Şcoala Sociologica de la Bucureşti şi întregirea statului român”. Conferinţa a fost organizată de către Institutul de Sociologie.  Partener: portalul  Basarabia- Bucovina.Info. care a expus proiectul „Artizanii Unirii- Martirii Basarabiei în imagini şi documente” realizat cu sprijinul CNSAS şi al Arhivelor Naţionale de la Bucureşti şi Chişinău.  La eveniment au participat profesori, studenţi, cercetători, doctoranzi, postdoctoranzi, dar şi urmaşi ai personalităţilor care au făcut parte din Sfatul Ţării.

Au prezentat lucrări spre dezbatere Dr. Ioan C. Popa, publicist, sociolog, diplomat, Dr. Ion Constantin, istoric, diplomat, cercetător la Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului (INST), dr. Ilie Bădescu- director al Institutului de Sociologie, domnii Mihai Papuc şi Mihai Ţurcanu de la Chişinău.

Dr. Ioan C. Popa a subliniat rolul remarcabil al lui Dimitrie Gusti, fondatorul Şcolii sociologice de la Bucureşti în preocuparea sa privitoare la necesitatea înfiinţării unui Institut de Cercetare Socială a Naţiunilor în subordinea ONU. Apărător al valorilor şi ideilor româneşti peste tot în lume, de la Paris la New York, întemeietor de şcoală şi creator de doctrină, Dimitrie Gusti a fost şi un vajnic susţinător al problemei Basarabiei, menţionând în treacăt şi cercetările monografice de la Cornova (Basarabia) alături de alte proiecte.

Domnul Ion Constantin a vorbit despre figurile emblematice ale mişcării naţionale din Basarabia, menţionându-i pe Ioan Pelivan care, aşa cum a subliniat vorbitorul, a fost considerat „părintele naţionalismului românesc din Basarabia”, Vasile Stroescu care” a sprijinit şcoala românească din Basarabia şi a susţinut românitatea din SUA”, Anton Crihan care a promovat ideea Basarabiei şi peste ocean, ca membru al Consiliului Naţional Român din America. Vorbitorul a evidenţiat şi activitatea remarcabilă a lui Pantelimon Halippa, unul dintre cei mai importanţi oameni politici basarabeni militanţi ai afirmării românismului în Basarabia. Au fost menţionaţi şi Ion Nistor şi Iancu Flondor, ca reprezentanţi ai ideii naţionale în Bucovina. Domnul Constantin a pledat pentru intensificarea eforturilor de conlucrare între forurile academice din ţară, din Chişinău şi Cernăuţi în pragul Centenarului Unirii în privinţa derulării unor proiecte comune.

Domnul profesor Ilie Bădescu, director al Institutului de Sociologie din cadrul Academiei Române a expus importanţa realizării unor serii de conferinţe dedicate Centenarului Unirii şi necesitatea înfăptuirii unor proiecte de anvergură naţională: realizarea proiectului Enciclopediei Virtuale a României şi elaborarea unei Enciclopedii a Şcolii Sociologice de la Bucureşti.

Istoricul Ion Ţurcanu de la Chişinău a reliefat rolul remarcabil al lui Ion Inculeţ în realizarea unirii şi a susţinut necesitatea înfiinţării unui Muzeu al Sfatului Ţării.

Domnul Mihai Papuc, directorul Editurii „Ştiinţa” a Academiei de la Chişinău a prezentat volumul „Scrieri” de Ion Buzdugan apărut la Editura Academiei de Ştiinţe a Moldovei, „moştenire literară din Basarabia interbelică”.

Puteţi urmări mai jos înregistrarile audio şi video de la eveniment via Basarabia-Bucovina.Info.

Picture 057 Picture 060

Picture 062

În mod cu totul special, au participat şi urmaşi ai membrilor Sfatului Ţării, respectiv D-na prof. Ileana Pelivan-Pițurescu, nepoata lui Ioan Pelivan, împreună cu soțul său, Dl. prof. univ. dr. Ioan Pițurescu, şi Dl. Manuilă Dicescu, nepot al lui Pavel Dicescu, fost membru în Sfatul Țării, pe care îi puteţi vedea în fotografiile de mai jos. Publicul a fost constituit din specialişti.

Artizanii Unirii - Martirii Basarabiei - Prizonieri_KazahstanLa Conferinţa de la Casa Academiei, portalul Basarabia-Bucovina.Info a expus o selecţie de fotografii din proiectul „Artizanii Unirii – Martirii Basarabiei în imagini şi documente” realizat cu sprijinul CNSAS şi al Arhivelor Naţionale de la Bucureşti şi Chişinău. Una din temele centrale ale dezbaterii, aşa cum a fost expusă de profesorii Ion Constantin şi Ilie Bădescu, priveşte necesitatea ca în perspectiva centenarului Unirii se se acţionaze coerent, pe linia planului de acţiune propus anul trecut de istoricul Mihai Taşcă, la Chişinău şi de Asociaţia Civic Media, la Bucureşti.

Fotografii via Ziaristi Online

Cuvântul profesorului Ilie Bădescu:

Cuvântul istoricului Ion Constantin:

Cuvântul istoricului basarabean Ion Ţurcanu:

Cuvântul profesorului Mihai Papuc, directorul Editurii Academiei de la Chişinău:

Puteţi asculta întreaga conferinţă aici:

Sursa: Sociologia Azi

Shortlink:

One Response to „Şcoala Sociologică de la Bucureşti şi întregirea statului român”- Conferinţa din 27 Martie 2015 de la Institutul de Sociologie al Academiei Române

  1. Pingback: Victor Roncea CV | Victor Roncea's Weblog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.