INTERVIU Sociologul Ilie Bădescu: România a intrat într-o ”iarnă demografică” pe o durată impredictibilă

Fenomenul pierderilor de populaţie, semnalat de Institutul Naţional de Statistică în urma rezultatelor recensământului din România din 2021, se încadrează în tendinţa declinului demografic european, dar trebuie raportat şi la cauze specifice, precum politicile de răspuns date de clasa guvernantă la crizele provocate de tranziţie şi la cerinţele Occidentului, afirmă academicianul Ilie Bădescu, directorul Institutului de Sociologie „Dimitrie Gusti” al Academiei Române, într-un interviu acordat AGERPRES.

Potrivit profesorului Bădescu, pierderea de populaţie reprezintă una dintre provocările persistente ale modernităţii de tip european, însă este un fenomen încă slab cercetat.

„Ipoteza mea este că fenomenul acesta, în partea lui comună pentru toate ţările care se confruntă cu aşa ceva, este un efect indus de slăbirea conjugată a ordinii etnocentrice şi cristocentrice a societăţilor moderne”, explică profesorul Ilie Bădescu.

Directorul Institutului de Sociologie mai vorbeşte despre „iarna demografică”, despre „depresia socială”, despre modul de raportare a omului modern la suferinţă, la bunăstarea materială, la dăinuire sau la opţiunea cuplurilor pentru ne-naşterea de prunci, principala cauză a declinului unei comunităţi.

Interviul integral aici:

https://www.agerpres.ro/social/2023/01/05/interviu-sociologul-ilie-badescu-romania-a-intrat-intr-o-iarna-demografica-pe-o-durata-impredictibila–1038827

Shortlink: