Lamura închisorilor. Profesorul Radu Ciuceanu la 90 de ani

Parintele-martir-Gherasim-Iscu-staret-Tismana-col-Petre-Grigorescu-si-Radu-Ciuceanu-la-reconstituirea-Securitatii-1948-CNSAS-Marturistorii-Ro-via-Roncea-Ro„Înnoi-se-vor ca ale vulturului tinerețile tale” (Ps 102, 5)

La venerabila vârstă de 90 de ani, profesorul și omul de mare frumusețe morală și o extraordinară putere în toate ale creației, sărbătorește cu noi și cu sfinții, pe care îi proorocește trecuți în Sinaxar și, cu siguranță, va veni vremea paginii lor scrise, fiindcă în cea nescrisă, a memoriei neamului, sunt deja trecuți cu numele lor comun: „Sfinții închisorilor”.

La vremea împlinirii proorociei, după numele sfinților, se va adăuga încă o filă, în aceiași carte a memoriei colective, sub denumirea: „Drepții închisorilor”, și printre aceștia se va citi și numele omului de mare severitate cu sine, profesorul, istoricul, memorialistul, romancierul și, mai înainte de toate, dreptul întru suferința neamului său, Radu Ciuceanu.

Când a creat Institutul național pentru studiul totalitarismului a lăsat să se înțeleagă cel puțin trei lucruri:

1) studiul fără ură și părtinire a regimurilor de opresiune și cruntă reprimare este singura cale care ne ferește de ispita răzbunării fiindcă ne înzestrează cu memoria adevărului și adevărul nu este răzbunător ci eliberator (așa putem tâlcui cererea pe care ne-a adresat-o, parcă de dincolo de moarte, un alt sfânt necanonizat al închisorilor comuniste, Mircea Vulcănescu: „Și să nu ne răzbunați”!);

2) studiul suferinței din închisorile comuniste ne va liniști sufletul fiindcă va contribui la triumful științei mărturisitoare care este din nou eliberatoare și luminoasă, drept-luminoasă căci adeverește că în celulile din închisorile comuniste a suferit salvator însuși Hristos Domnul ;

3) epistemologia științei închisorilor este calea către „învățătura cea bună”, care pune în fiecare cunoștință și în tot îndemnul, deodată cu adevărul, multă credință, iubire, smerenie și nădejde.

Viața acestui om minunat, istoricul și dascălul suferinței îndreptătoare, le-a cumulat, ca cercetător și îndrumător, pe toate acestea și s-a făcut pe sine flacără și foc lămuritor pentru noi, pentru toți iubitorii de adevăr și de neam. Și-a iubit neamul cu prețul unei tinereți mutată în închisoarea anume izvodită de cei ce urăsc neamurile și pe Dumnezeu, a trăit după modelul lamurei (prin care avem pilda focului lămuritor ca să se aleagă aurul curat), a supraviețuit după modelul lăstarului prin care odrăselește viața trunchiului întreg, ceea ce l-a făcut mereu tânăr, cu fiecare prag al timpului, precum însuși mărturisește, preschimbând mărturia în cea mai frunmoasă urare: „vă mărturisesc că mă simt mai tânăr decât oricând ceea ce vă doresc și vouă. Aș vrea să văd tinerii României învățând din jertfa noastră pentru că numai în ei și în puterea Domnului ne mai stă speranța.”

La mulți ani Domnule profesor și om minunat, Radu Ciuceanu, și când vă fac această smerită urare mă și grăbesc să adaug, adeverind împreună cu psalmistul: „înnoi-se-vor ca ale vulturului tinerețile tale”.

PS. Vă purtăm în suflet, iubite Dle Profesor, cu nădejdea că în toată călătoria noastră se va fi repetat, și în dreptul nostru, în vreo formă necercetată, adeverirea Domnului nostru Iisus Hristos: „străin am fost şi M-aţi primit; în temniţă am fost şi aţi venit la Mine” (Matei, 25, 35-36). Ne asociem și noi nădejdii Domniei Voastre că totuși martirii din închisorile anticristului bolșevic vor trece, cu nume și fără de nume, cât de curând, în Sinaxar, poate chiar deodată cu sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului. Domnul are grijă de Sfinții Săi și înfricoșătorul Său deget îi va înscrie cândva în Sinaxarul de pe pământ fiindcă în cel din cer deja sunt notați.

Ilie Bădescu

Sociologia Azi

Shortlink:

One Response to Lamura închisorilor. Profesorul Radu Ciuceanu la 90 de ani

  1. Pingback: Sfinții și Drepții Închisorilor sunt deja înscriși în memoria neamului. Profesorul Ilie Bădescu despre tânărul nonagenar Radu Ciuceanu - MĂRTURISITORII

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.